BCdemol
Terug naar nieuwsoverzicht
17/12/2023 | 12:10 uur

Clinic baanwielrennen Omnisport Apeldoorn

Waar op een regenachtige zaterdag 25 november het leven voor vele Nederlanders in het teken stond van het binnenhalen van de grote kindervriend uit Spanje, onttrokken acht leden van de Cycling Businessclub zich aan dit tafereel door af te reizen naar Apeldoorn. Deze trip stond als één van de grotere uitjes op de agenda dit jaar en kende een kwalificatielimiet van minimaal tien deelnemers. Deze grens werd van te voren bereikt maar op de zaterdag zelf kenden we twee ‘abandons’.

André Huijzer schudde hierbij het grootste alibi uit zijn mouw door zelfs een foto vanuit een ambulance in te sturen naar het bestuur. Peter Slotboom zat ongetwijfeld in een juten zak richting Spanje. We hopen voor hem dat er ook plaats voor zijn mountainbike is op de stoomboot. Vervangers voor dit tweetal werden op deze korte termijn niet gevonden.

De kruitdampen van onze algemene ledenvergadering van eerder deze week waren zaterdag nog maar net opgetrokken. Hier hadden we met name aandacht voor meer deelname aan activiteiten van de leden en van een ieder wat meer inbreng bij en rondom de organisatie van deze activiteiten. De wat beperkte opkomst bij deze clinic is hier een mooi voorbeeld van want wat hebben zij die niet meegingen een gave ervaring gemist.

Een trip naar Apeldoorn plan je normaal gesproken met de auto, maar je hebt fanatiekelingen en je hebt fanatiekelingen. Niels en Arjen trotseerden (inclusief oude fietsketting voor Niels) vier uur lang regen, wind en kou en legden de reis naar Apeldoorn af met hun racefiets als warming-up. Net aangekomen en een klein beetje aangesterkt met een bakkie koffie sloot de rest van de groep zich bij hen aan en werd er omgekleed in een kleedkamer binnen het uitgebreide gangenstelsel van het schitterende sportcomplex van Omnisport.


De clinic werd gegeven en begeleid door leden van de Apeldoornse wielervereniging De Adelaar. Er stonden twee mecaniciens klaar om onze pedalen op de fietsen te zetten en hierna kon er na een korte uitleg van de instructeur gestart worden met onze eerste ronden op, maar eigenlijk meer naast de baan. Op de veilige uitrij-zone raakten we gewend aan rondes fietsen zonder te kunnen schakelen en remmen. Alsof dat nog niet genoeg was gingen we hierna op voor onze bijzondere verrichtingen door te laveren tussen diverse pionnen opgesteld op de gematigde steile flanken van de rechte stukken wielerbaan.

Wat gewend aan de fiets en het in- en uitrijden van de wielerbaan werd het hierna tijd voor het echte werk. In een treintje achter de instructeur aan de hele baan door. Hier zat een mooie opbouw in die toewerkte naar de juiste snelheid om de volledige baan inclusief bochten te kunnen nemen. Het komt hier aan op je eigen durf, wat stuurmanskunst, domweg doortrappen en bovenal vertrouwen. We hebben allemaal wat bibbers in de armen en benen gevoeld tijdens deze eerste onwennige meters in het bochtenwerk, maar de hele clinic is zonder ongelukken verlopen waardoor de ook aanwezige EHBO’er zich de volledige middag heeft kunnen richten op zijn ontwikkeling tot koning Candy Crush.

Maar liever mee verlegen dan om verlegen. Aan alles was namelijk gedacht. Naast de aanwezigheid van al deze mensen was bijvoorbeeld ook de bevoorrading geregeld met een bidon, reep ontbijtkoek en mandarijn. Speciaal voor Mees werden zijn eerdere ijskoude ervaringen op een Amsterdamse wielerbaan hier teniet gedaan door een verzameling airco’s op Sahara-stand.

Afwisselend met wat pauze-momenten werd de clinic verder afgemaakt door het rijden van een estafettevorm, ploegenwedstrijden en een individuele race tegen de klok. Grote winnaar van deze laatste vorm werd de ongenaakbare Arjen van Dijk met een tijd van 20 (komma nog wat tienden) seconden een rondje van 250 meter vanuit staande start reed. In het dagelijks leven leverancier van diesel aggregaten, maar in zijn vrije tijd op de pedalen beschikt hij over een indrukwekkend rappe verbrandingsmotor.

De clinic was voor alle deelnemers een heel bijzondere en vooral gave ervaring. Eenmaal gewend aan de baan en op volle snelheid over de enige officiële 250 meterbaan van Nederland zoeven is iedere wielerfanaat en beetje durfal aan te raden. En dit alles brengt ook meer inzicht in, en respect voor, onze landgenoot Jeffrey Hoogland die een maand geleden het 10-jaar oude wereldrecord op de kilometer pakte door over 1 kilometer met staande start 55,43 seconden te doen.

De dag is vastgelegd door lid en huisfotograaf Tom Pilzecker en werd afgesloten met een heerlijk Hollands stamppot buffet in het Omnisport gebouw.